Τι είναι το Μanual therapy

Η Ορθοπεδική Θεραπεία με Χειρισμούς είναι ένα ειδικό κομμάτι της Φυσιοθεραπείας, για την αποκατάσταση των νευρο – μυικών – σκελετικών προβλημάτων, βασιζόμενη στον κλινικό συλλογισμό και χρησιμοποιώντας πολύ εξειδικευμένες τεχνικές προσέγγισης, που περιλαμβάνουν χειρισμούς & θεραπευτικές ασκήσεις.

Η Ορθοπεδική Θεραπεία με Χειρισμούς εμπεριέχει και καθοδηγείται από τις διαθέσιμες επιστημονικές και κλινικές αποδείξεις και πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω των χεριών του εξειδικευμένου θεραπευτή (Manual therapist). Στο εξωτερικό είναι ευρύτατα διαδεδομένη ενώ στην ελλάδα έχει αρχίσει να γίνεται γνωστή τα τελευταία χρόνια

Πατέρας του Μanual Τherapy στην Ευρώπη είναι ο Ιπποκράτης, ο οποίος πάρα πολλές φορές τόνιζε στις ομιλίες του ότι είναι απαραίτητη η πλήρη γνώση της λειτουργίας της ΣΣ γιατί πολλές διαταραχές ξεκινούν από αυτή. Ο Γαληνός επίσης ανέφερε ότι τα νεύρα περνούν από την ΣΣ και μπορούν να τραυματιστούν σε αυτή την περιοχή.

Η πρώτη σχολή εκπαίδευσης Μanual Therapy στους νεότερους χρόνους ιδρύθηκε το 1897 από τον Andrew Still (χειρούργος στον Αμερικάνικο Εμφύλιο και αργότερα εργάστηκε σαν οστεοπαθητικός ), ο οποίος ίδρυσε σχολή οστεοπαθητικής.

Στην Ευρώπη αρχικά το Μanual Therapy αντιμετωπίστηκε αρνητικά και με καχυποψία από την ιατρική κοινότητα. Η ανακάλυψη όμως του μηχανικού ρόλου της κήλης δίσκου στην δημιουργία διαφόρων νευρογενών συνδρόμων έκανε τους γιατρούς να μάθουν για την έλξη ή και για άλλες μεθόδους μηχανικής θεραπείας συμπεριλαμβανομένων των χειρισμών.

Στις αρθρώσεις σε όλο μας το σώμα υπάρχει μια φυσιολογική κίνηση μεταξύ των οστών (joint play). Το ίδιο συμβαίνει και μεταξύ των οστών της σπονδυλικής στήλης(σπονδύλων).Διάφορες αιτίες όμως όπως κακή στάση, τραυματισμός, καθιστική ζωή, παθήσεις σπονδυλικής στήλης (σκολίωση,κύφωση) κ.α προκαλούν μειωμένη κινητικότητα(block) σε διάφορα επίπεδα των σπονδύλων. Αυτό έχει σαν φυσικό συνεπακόλουθο οι μύες να δουλεύουν περισσότερο και με λάθος τρόπο και να δημιουργούν μυικούς σπασμούς. Έτσι δημιουργείται ένας φάυλος κύκλος που δημιουργεί χρόνιο πρόβλημα στην περιοχή,εάν δεν αντιμετωπιστεί αρχική αιτία του προβλήματος. Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου αν αντιμετωπιστεί το block της περιοχής, δεν προκαλεί πόνο (σύμφωνα με έρευνες το 40% των ανθρώπων που δεν έχουν πονέσει ποτέ σε οσφυική ή αυχενική μοίρα έχουν κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου). Την οσφυαλγία μπορεί επίσης να προκαλέσει μια υποκινητικότητα της άρθρωσης του ισχίου (σύμφωνα με τελευταίες έρευνες αποτελεί αιτία για το 30% των περιστατικών οσφυαλγίας). Αντίστοιχα το αυχενικό σύνδρομο, εκτός από block των αυχενικών σπονδύλων μπορεί να προκληθεί  από υποκινητικότητα της άρθρωσης του ώμου κ της ωμοπλατοθωρακικής άρθρωσης.

Ο θεραπευτής (Manual Therapist) αξιολογεί την κινητικότητα των σπονδυλικών κ περιφερικών αρθρώσεων κ επαναφέρει την φυσιολογική κινητικότητα όπου υπάρχει υποκινητικότητα(block).Στην συνέχεια αξιολογεί και διορθώνει τον μυοπεριτονιακό(μύες) και νευρικό ιστό με τις αντίστοιχες μεθόδους.

Πηγή:www.manualtherapy.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s